Konstrukce doutníku

Doutník se skládá ze čtyř hlavních částí, kterými jsou: rameno, hlava, pata a tělo doutníku. Všechny kvalitní doutníky mají otevřenou patu a uzavřenou hlavu (tj. doutníky, které je před kouřením nutné oříznout). Před koncem hlavy je umístěn „prstýnek“ podle kterého lze určit výrobce – případně i sérii. Uzavřená část doutníku se vždy musí oříznout ořezávačem.

Vrstvy tabáku
Po základním seznámení s doutníkem, je na řadě z pohledu chuti zajímavější část. Jedná se o tabák a jeho jednotlivé vrstvy. Doutník má tři hlavní vrstvy tabáku – plnící tabák(filler), vázací listy(binder) a krycí listy(wrapper).

Konstrukce doutníku
Konstrukce doutníku (zdroj: http://www.gentlemensclub.cz/navody/konstrukce-doutniku/)
Vázací list
– z pohledu konzumace tato vrstva určuje tah doutníku (síla utažení) a částečně i schopnost udržet popel.
Krycí list
– určuje barvu doutníku a chuť doutníku.
Plnící tabák
– nejčastěji se setkáváme s rozlišením na shortfiller a longfiller, ve skutečnosti jsou ještě fillery typu mixed a sandwich. Tyto parametry určují – zda jsou listy, z kterých je tato „vrstva“ drcené, krátké nebo dlouhé. Není pravdou, že tato vrstva určuje, zda je doutník suchý nebo vlhký, jak se můžete někde mylně dočíst. Tato složka tabáku ovlivňuje sílu doutníku.

  • Long filler – pro vytvoření vnitřní vrstvy tabáku jsou použity pouze dlouhé listy, tyto listy jsou někdy kombinovány z několika různých odrůd tabáků, tak aby výrobce dosáhl požadované chuti a kvality. V případě, že kouříte doutníky s označením pramium, tak se téměř vždy se jedná o longfiller. Listy longfilleru prochází celým doutníkem, doutník se tedy při kouření zahřívá celý a vynikají lepšími vlastnostmi hoření.
  • Short filler – opak longfiller, malé kousky tabáku a občas nasekané stonky. Tyto části tabáku mohou být zbytky po výrobě longfillerů nebo jen z horšího druhu tabáku speciálně sekaného pro shortfillery, protože by bylo vytvoření kvalitního longfilleru nemožné.
  • Mixed filler – kombinace shortfilleru a longfilleru, části listů jsou delší, ale nelze tyto doutníky nazývat plnohodnotnými longfillery.
  • Sandwich filler – nebo také kubánský sandwich, by měli být doutníky u kterých je shortfillerový tabák sbalen do dlouhých listů plnícího tabáku. Někdy je možné se setkat také s názorem, že jsou to doutníky u kterých je u hlavy doutníku ve výplni použity dlouhé listy, tak aby se kousky neodlepovali na rty kuřáka.

Tvary a velikosti doutníků

Tvar doutníku se může velikostně hodně měnit u každé značky, takže je důležité popsat doutník vždy jak z hlediska tvaru, tak z hlediska jeho velikosti. U doutníků se měří dva faktory: délka, udávaná v centimetrech, a „velikost prstýnku“, označení průměru doutníku udávaná v milimetrech nebo jako šedesáti čtvrtina palce. Doutník s prstýnkem číslo 42 má například v průměru rozměr 42/64 palce. U doutníku neexistuje žádné přímé spojení mezi velikostí doutníku a jeho silou. Dvaceticentimetrový doutník vyrobený z jemných tabáků bude velmi mírný, zatímco štíhlý, krátký doutník ubalený ze silných tabáků bude mít plné tělo, tedy velmi výraznou chuť. I přesto, že je síla každého doutníku dána tabákem, ze kterého je vyroben, je pravda, že štíhlé doutníky mají tendenci vytvářet víc horký kouř než tlustší kousky. Je také poměrně důležité poznamenat, že neexistuje žádný soulad v síle doutníků podle velikosti u různých značek: corona jedné značky bude nanejvýš pravděpodobně chutnat velice odlišně od corony jiné značky. Veškeré tvary, velikosti a barvy dobře popisuje následující obrázek.

Velikosti doutníků
Velikosti a barvy doutníků (zdroj: http://www.cigaraffection.com/cigars_sizes_shapes_colours_chart.html)

Správné skladování doutníku

Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají v tzv. humidorech, zvlhčovačích, které udržují doutníky v podobném prostředí, ve kterém byly vyrobeny. Vlhké doutníky skladujeme při vlhkosti 70-75 % a asi při 19-21 stupních Celsia (tedy při pokojové teplotě).

Doutníky, které se uchovávají ve správném humidoru a při správných klimatických podmínkách, vydrží i několik desítek let a stejně jako vzácné víno i doutníky časem zrají a jejich chuť se vylepšuje a stává se komplexnější. V Anglii dávají přednost doutníkům, které se uchovávají ve vlhkosti okolo 65%, tedy v něco málo sušším prostředí. Ručně dělaný doutník, který nebude skladován při správné vlhkosti a teplotě, rychle vysychá a praská. Každý dobrý humidor obsahuje vlhkoměr (ang. hygrometer), ukazatel vlhkosti a teploty. Nejdůležitější částí humidoru je zvlhčovač, který může mít spoustu podob od malých vlhkých houbiček až po složité elekronické zvlhčovače.

Velký humidor
Velký humidor (zdroj: http://www.pirkerdesign.at/uploads/tx_imagecycle/pirker_trafik_humidor_02.jpg)

Zdroj textu: http://www.gentlemensclub.cz/navody/konstrukce-doutniku/, https://www.dymky-online.cz/clanky/detail/skladovani-doutniku.htm
Kubánské doutníky