Obecné informace
Savci, jsou třída obratlovců, která se v současné době vyskytuje téměř po celém světě. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem modifikovaných kožních žláz, tedy kojení mláďat. Dalším
společným znakem celé skupiny je srst vyjma řádů kytovci, luskouni a sirény. Všichni savci jsou teplokrevní. Tato skupina dosáhla mezi ostatními živočichy nejvyšší vývojové úrovně nervové soustavy.

Kočka divoká

Říše Kmen TřídaŘádČeleďRodStupeň ohrožení
ŽivočichovéStrunatciSavciŠelmyKočkovitíKočkaKriticky ohrožený

Popis

Kočka divoká může vážit 1,2–11 kg a dosáhnout délky 47–80 cm. Nejčastěji se hmotnost pohybuje mezi 2 a 8 kg, údaje pod a nad touto hranicí jsou výjimečné. Hmotnost závisí na poddruhu, dostupnosti potravy a ročním období. Během roku může u stejného jedince kolísat až o 25 %. Má na první pohled zavalitější postavu než kočka domácí, zejména díky delší a hustější srsti; tento rozdíl je nejvíce patrný v zimě.
Kočka divoká má také větší hlavu s dlouhými vousky a menšíma ušima. Je zbarvena šedohnědě až šedožlutě, s výrazným pruhováním na hřbetu, ocase a nohách. Na hřbetu je výrazný tmavý pás, zatímco břicho bývá krémově žluté

Medvěd hnědý

Říše Kmen TřídaŘádČeleďRodStupeň ohrožení
ŽivočichovéStrunatciSavciŠelmyMedvědovitíMedvědKriticky ohrožený

Popis

Medvěd hnědý je mohutná šelma se silnými končetinami s velkými, 5–10 cm dlouhými drápy, dlouhou srstí a velkou kulatou hlavou. Zbarvení srsti se značně liší podle několika poddruhů, ale všeobecně se pohybuje od žlutavě plavé až po tmavě hnědou.

Mnozí jedinci mají navíc bílý nebo stříbřitý odstín srsti, což má za následek prošedivělý vzhled. Ani velikost není pevně stanovena a kolísá u jednotlivých populací podle množství dostupné potravy. Nejmenším poddruhem je přitom medvěd syrský a největším medvěd kodiak.


Vlk obecný

Říše Kmen TřídaŘádČeleďRodStupeň ohrožení
ŽivočichovéStrunatciSavciŠelmyPsovitíVlkKriticky ohrožený

Popis

Vlk obecný je velká psovitá šelma. Postupná domestikace tohoto druhu vedla k vydělení poddruhu psa domácího. Původně byl rozšířen po celé severní polokouli, nyní je jeho výskyt omezen–jeho počty radikálně poklesly a na mnoha místech byl vyhuben. Přesto je podle seznamu IUCN veden jako málo dotčený. V Česku byl ve 20. století téměř vyhuben, nicméně ve druhém desetiletí 21. století začaly jeho stavy narůstat.

Vlci dosahují hmotnosti 16–80 kg. Žijí ve smečkách tvořených obvykle vedoucím rodičovským párem a několika jejich potomky. Živí se různorodou kořistí od hmyzu až po bizony a pižmoně, nejběžnější potravou bývají středně velcí kopytníci. Jejich nepřáteli jsou kromě člověka také tygři a medvědi.