Maso Vaverka a.s.


TRADICE OD ROKU 1935


Hlavní stránka


Produkty


Výrobní proces


Fotogalerie


Kontakt


Výrobní proces

Zde se dočtete o tom, jak naše maso nejprve udíme a následně zavařujeme a jak děláme speciální nálev, ve kterém se maso nachází.

  1. Uzení masa
  2. Nakoupené maso opláchneme pod vlažnou vodou a zbavíme případné kůže, kostí. Maso necháme oschnout, následně osolíme, posypeme sušeným česnekem popř. paprikovu nebo jiným kořením. Takto připravené maso vložíme do plastového sáčku a zavakujeme s odsátím vzduch 99%. Obal označíme datem dodání a datem vakuování. Následně maso vložíme do lednice s vnitřní teplotou + 3°C. Minimální doba takto naloženého masa je 7dnů maximální doba je 28 dnů. V rozmezí tohoto období je maso vytaženo z lednice, z obalu v němž bylo zavakuováno a omyto pod tekoucí vlažnou vodou. Takto připravené maso je zavěšeno na kovové háčky a vloženo do udírny.Uzení probíhá při teplotě uvnitř udírny mezi 80-90°C po dobu 9hodin vvepřová kotleta, 10 hodin vepřový bok a 12 hodin vepřová krkovice. Současně je měřena teplota v jádře masa ,která je zapisována do výrobního deníku evidence teplot při uzení. Teplota musí být min 70°C po dobu 10 minut. Po uplynutí časové lhůty pro uzení dle jednotlivých druhů masa je uzení ukončeno. Maso vytaženo z udírny a po ochlazení je zbaveno kovových háčků a zavakuováno při odsátí vzduchu na 99%. Na obalu je vyznačen datum uzení a datum vakuování. Následně je maso vloženo do lednice . Minimální doba spotřeby jsou 3 měsíce od data uzení.



  3. Zavaření uzeného masa
  4. Připravíme vepřové kůže opláchneme a dáme na 2h vařit. Po uvaření kůže pomeleme a znovu povaříme 0,5h . Po uvaření zcedíme vývar do předem připravené nádoby , dosolíme a ochladíme pod tekoucí vodou. Maso vyrobené dle bodu 1. je vytaženo z lednice, z plastového sáčku . Následně maso nakrájíme na kostky a vložíme do předem připravených sklenic. Takto připravené maso zalejeme vývarem zkůží , tak aby maso bylo zcela ponořené ve vývaru. Sklenici uzavřeme kovovím víčkem a déme po dobu 1h vařit na 90°C. Po uvaření sklenice necháme vychladnout a skladujeme v chladné místnosti při teplotě do 18°C.