Alternativy

Nejprve si pojďme shrnout v jakých formách lidé konzumují živočišné, konkrétké kravské, mléko. Samozřejmě jako první tu máme klasické mléko, jeho varianty jako například acidofilní mléko, podmáslí, ochucená mléka a další. Smetany, těch je hned několik druhů, zejména podle množství tuku. Dále pak máme máslo, pomazánkové máslo, žervé, cream cheese, mascarpone a další smetanové roztíratelné sýry. Tradičních sýrů máme stovky druhů od česky klasického eidamu, přes goudu, brie až po pazmazán.

Kromě všech těchto produktů se mléko vyskytuje také ve velkém množství ostatních produktů, jako jejich složka. Mléko můžeme očekávat ve většině druhů slaného i sladkého pečiva, sladkostí, cereálií, ale také například v konzerovaných rybičkách, rajčatových omáčkách, směsích koření, chipsech, slaných tyčinkách... tento seznam by mohl jít do nekonečna. Zkráceně dá říct, že mléko je téměř ve všem.

Z toho výčtu se může zdát, že je prakticky nemožné s 100 % mléku vyhnout. Ale díky tomu, že žijeme v Evropské unii, tak my, kteří se mléku z různých důvodů vyhýbáme, máme hned několik jistot. Ta hlavní je ta, že výrobci jsou povinni uvádět na obalech potravin pravdivé složení a zvýrazňovat alergeny. Pomocí toho dokážete snadno odhalit jestli v daném produkt je mléko nebo, ne. Samozřejmě, si můžete říct, že je to obtížnější, než to vůbec neřešit. Ale věřte mi, že člověk se snadno naučí, co mu chutná a stejně tak i co ve složení nemá mléko. Další jistotou by mělo být pravdivé uvádění alergenů v restauracích. U tohoto bodu si, ale musíme nalít čitého vína a uvědomit si, že ne vždy jsou alergeny uvedeny, a když jsou neznamená to, že jsou uvedeny 100 % pravdivě.

Alternativy jsou na českém trhu téměř ke všem těmto produktům. Otázkou ale zůstává jejich kvalita a hlavně chuť. A právě to si rozebereme v jednotlivých kategoriích. Začneme zlehka a to mlékem. Dále se pak pustíme do různých druhů smetan, a to jak do vaření, také ale rostlinné varianty různých žervé a zakysaných smetan. Kategorie máslo je pak věnována výhradně nahrazování právě másla. Poslední kategorií jsou pak jogurty a dezerty, kterých najdeme velice široké spektrum.

Co se týká rostlinných sýrů - tak těm se tady věnovat nebudu, nemám s nimi tak široké zkušenosti a hlavně podle mého názoru jsou aspoň trchu dobré jen ty velmi drahé značky a pokud nechcete nechat jmění za sýry, tak se ve vašem nákupním košíku objedví jen zřídka kdy.