PIVOVARNICTVÍ
Historie
O príprave sladu a piva lze ríci, že je témer ta stará, jako lidstvo samo. Až do prvních let 20. století se melo za to, že kolébkou prípravy sladu a piva byl starý Egypt. Tato domnenka se opírala o staré egyptské nápisy a zápisy, a to hierografické (z doby asi 2200-1500 pred Kristem), hieratické (z doby asi 1500-1000 pr. Kr.) a demotické (z doby asi 600 pr. Kr. až 300 let po Kristu).
Pivo a jeho príprava
Pivo je kvašený, mírne alkoholický nápoj, který se obvykle vyrábí v pivovaru. Principem jeho výroby je rozštepení složitých cukru (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry a následné zkvašení techto jednoduchých cukru pomocí kultury mikroorganismu (tzv. pivovarských kvasinek). Nedílnou soucástí výrobního procesu je smíchání surovin s vodou a tím prevedení využitelných látek do vodného roztoku.
Seznam státu sveta podle spotreby piva na osobu
Umístení | Stát | Spotreba l/rok |
1. | Ceská republika | 163,5 |
2. | Irsko | 131,1 |
3. | Nemecko | 115,8 |
4. | Madarsko | 109,9 |
5. | Rakousko | 108,3 |
6. | Spojené království | 99,0 |