Recepty

Hummus z cizrny

Surovina Množství
Česnek 3 stroužky
Olivový olej 3 lžíce
Cizrna 200 g
Citronová šťáva 1 ks
Sezamová pasta tahini 100 g
Mletý pepř podle chuti
Mletý římský kmín podle chuti
Sůl podle chuti

Postup


Uvařenou, případně sterilovanou, cizrnu nameleme. Do mleté směsi přidáme citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, mletý římský kmín, sezamovou pastu a umixujeme do hladké hmoty.
Směs by měla mít konzistenci vyšlehaného tvarohu, proto je nutné přidávat podle potřeby olivový olej.
Cizrnový humus se hodí k pita chlebu nebo čerstvému tmavému pečivu.


Zdroj receptu: http://recepty.vareni.cz/cizrnovy-humus/


Carpaccio z červené řepy

Surovina Množství
Kozí sýr 100 g
Bazalka podle chuti
Červená řepa 2 ks
Citronová šťáva 1 ks
Balzamikový ocet 2 lžíce
Sůl podle chuti
Med 1 lžíce
Olej 1 lžíce
Citronová šťáva podle chuti

Postup


Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které kaldeme na talíř, pokapeme dresinkem umíchaným z balzamikového octa, medu a oleje. Dle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Na plátky ochucené řepy nandáme nadrobený kozí sýr a ozdobíme lístky rukoly nebo natrhanou bazalkou.


Zdroj receptu: http://www.recepty.cz/recept/carpaccio-z-cervene-repy-159775


Chia puding

Surovina Množství
Rostlinné mléko 200 ml
Chia semínka 2 lžíce
Banán 1/2
Med 1 lžička
Čerstvé ovoce dle chuti

Postup


Banán rozmixujeme s mlékem. Přidáme 3 lžíce chia semínka a případně dosladíme. Necháme asi 15 minut boptnat nebo můžeme nechat semínka naboptnat přes noc a díky tomu docílíme opravdu pudinkové konzistence. Čerstvé ovoce můžeme vmíchat do pudinku nebo jím jen puding ozdobit. Ikdyž s evám bude z počátku zdár, že konzistene nemůže být taková jako na fotce, vyčkejte. Chia semínka mají neskutečné hydrofilní vlastnosti a dokáží navázat tolik vody, že svůj objem zvětší až 12krát.


Zdroj receptu: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/chia-pudink-nejen-k-snidani