Něco málo o kávě Druhy kávy Kávové nápoje Kontakty

Něco málo o kávě

Káva

Slovo káva obvykle označuje horký nápoj z plodů kávovníku, ale také označuje prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.

Káva je charakteristický svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak.

Historie kávy

Mezi první místa, na kterých se káva objevila jako potravina patří s největší pravděpodobností Jemen (část Arábie). Zde se tato plodina dostala z Etiopie a poprvé byla účelově pěstována. Její plody ale nesloužili k přípravě horkého nápoje, ale pouze ke žvýkání. Zmínky o kávě však nalezneme i ve velmi starých textech. Dle Homérovy Odyssey byla káva připravena dcerou nejvyššího boha Dia statečnému bojovníkovi k povzbuzení jeho morálky a statečnosti. V biblickém textu připravuje otec pro své syny tmavý nápoj za účelem navození lepší nálady a povzbuzení pro konání hrdinských skutků během boje.

Kávovník

Kávovník patří mezi stálozelené rostliny (přes zimní období mu neodpadávají listy). Původně pochází z Etiopie a v současné době je rozšířen na tropická území jako jsou Brazílie, Madagaskar, Cejlon nebo Afrika. Tato plodina vyžaduje teplé a vlhké podnebí s teplotou kolem 20 stupňů Celsia. Ve větším měřítku jsou pěstovány jen tři odrůdy kávovníku v čele s tzv. kávovníkem arabským. Malé keříky jsou poté, co dosáhnou přibližně půl metrové výšky vysazovány na plantážích. Nejlépe se jim daří na mírně kyselých půdách. Poté, co kávovník vykvete svými bílými květy se jeho pěstitelé brzy dočkávají plodů v podobě bobulí, které v průběhu zrání mění svou barvu od tmavě zelené k červené. Z jednoho keře kávovníku se získá po vypražení přibližně půl kilogramu kávy, což je pětina z celkového množství bobulí, které kávovník za rok urodí.

Kávovník jako pokojová rostlina

Kávovník se stává rozšířenou pokojovou rostlinou. Dobře snáší byty s ústředním topením a jeho listy a květy tvoří příjemnou výzdobu pokoje. Pěstuje se jako keř, který dosahuje maximálně tří metrové výšky. V období květenství se na listech tvoří dva až devět spojených květů s bílou či světle žlutou barvou. Jejich vůně je příjemná až jemně neznatelná. Květ se postupně mění v zelený obal, který postupně dozrává. Po jeho otevření spatříme dvě zrna obalená jemnou blánou a typickou podélnou rýhou. Po jejich upražení se dokonce můžete pokusit o přípravu vlastnoručně vypěstované kávy.

Jedná se o nenáročnou rostlinu, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Kávovník je ale citlivý na výrazné výkyvy teplot (např. během zimy kdy lidé větrají byt). Vadí mu nedostatek světla, proto je potřeba jej umístit na slunné místo, nejlépe blízko okna. Pozor však na přímé sluneční paprsky, které by mohly popálit citlivou pokožku listů. Téměř nikdy nebývá napadán škůdci, protože je proti nim částečně odolný. Lze ho rozmnožovat vegetativně (řízky apod.) nebo zasazením semen do květináčů s běžně dostupnou zeminou.