Medvěd hnědý


Tento web je vytvořen v rámci projektu do předmětu Informatika pro ekonomy II. Všechny použité textové i grafické prvky jsou buď řádně ocitovány, nebo jsem jejich autorem.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) je známá medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největší recentní druh suchozemského predátora. Žije v Evropě, Asii a Severní Americe.(1)

Po kliknutí budete odkázání na zdrojový web.
Zdroj obrázku zde

Medvěd hnědý je mohutná šelma se silnými končetinami s velkými, až 15 cm dlouhými drápy, dlouhou srstí a velkou kulatou hlavou. Zbarvení srsti se značně liší podle několika poddruhů (viz níže), ale všeobecně se pohybuje od žlutavě plavé až po tmavě černou. Mnozí jedinci mají navíc bílý nebo stříbřitý odstín srsti, což má za následek prošedivělý vzhled. Ani velikost není pevně stanovena a kolísá u jednotlivých populací podle množství dostupné potravy. Nejmenším poddruhem je přitom medvěd syrský a největším medvěd kodiak. Přítomnost medvěda hnědého můžeme zaznamenat i podle jeho charakteristických stop – přední je širší, zadní připomíná otisk lidské nohy, akorát má na rozdíl od ní viditelné silné drápy. Pohlaví se od sebe liší pouze velikostí (samec je o 38–50 % větší než samice), mladí jedinci mají do druhého roku života bílý pruh na hrdle.(1)

Biologické zařazení (2)(3)

  1. Říše: živočichové (Animalia)
  2. Kmen: strunatci (Chordata)
  3. Podkmen: obratlovci (Vertebrata)
  4. Třída: savci (Mammalia)
  5. Řád: šelmy (Carnivora)
  6. Podřád: psotvární (Caniformia)
  7. Čeleď: medvědovití (Ursidae)
  8. Rod: medvěd (Ursus)
  9. Druh: medvěd hnědý (U. arctos)

Rozšíření - podle četnosti (3)(4)

Země Počet jedinců
Rusko 120 000
Spojené státy 32 500
Kanada 21 750
Evropa 14 000

Taxonomie - nejznámější poddruhy (4)

Poddruh Latinsky Nejčastější výskyt
M. kodiak U. arctos middendorffi Ostrov kodiak
M. grizzly U. arctos horribillis Sev. Amerika
M. kamčatský U. a. beringianus Rusko
M. plavý U. a. isabellinus Himaláje
M. syrský U. a. syriacus Blízký východ
M. atlaský U. a. crowtheri pohoří Atlas


Zdroje