Obědy

Thajské rizoto s kokosovým mlékem a kešu oříšky

Thajské rizoto

Co budete potřebovat

  • 200 g rýže Basmati
  • ½ červené papriky
  • ½ žluté papriky
  • ½ zelené papriky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 limetky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g špenátu
  • 200 g kešu oříšků

Postup

  1. Propláchnutou rýži zalijte 2,5 násobným množstvím vody, lehce osolte a vařte na mírném ohni do měkka.
  2. Kešu opražte v troubě na 10 minut při 180 °C.
  3. Na oleji osmahněte na kostky nakrájené papriky, osolte, přidejte kokosové mléko a uvařenou rýži, vše důkladně zamíchejte.
  4. Odstavte z plotny a vložte nasekaný špenát, pražené kešu, limetkovou šťávu a nastrouhanou kůru z jedné limetky a lehce promíchejte.

Jáhlové rizoto

Jáhlové rizoto

Co budete potřebovat

  • 400 g jáhel
  • 150 g mrkve
  • 150 g brokolice
  • 150 g kukuřice
  • 200 g dýně
  • 100 g pórku
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
  • Sůl, pepř
  • 1 lžička kari
  • Hrst čerstvé petrželky (lze použít sušená)

Postup

  1. Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme na větší kusy. Česnek prolisujeme.
  2. Smícháme zeleninu na plechu s olejem, solí, pepřem a kari a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut.
  3. Mezitím si spaříme jáhly horkou vodou a dáme vařit podle návodu na obalu v osolené vodě. Po uvaření necháme ještě 10 minut odstát pod pokličkou.
  4. Hotové jáhly smícháme s pečenou zeleninou a čerstvou petrželkou.
  5. Jáhlové rizoto lze konzumovat samostatně nebo se dá použít jako příloha k masu.