Jsme veganská a RAW restaurace.
Najdete u nás jak jídla veganská - zcela rostlinného původu, tak i jídla RAW - pokrmy rostlinného původu bez tepelné úpravy = vitariánství.
Rostlinnou stravou se dostává do těla maximální množství vitamínů a enzymů potřebných pro naše zdraví.
U nás se najíte za lidové ceny a ještě si dáte zákusek! Odpolední menu podáváme již od 65,- Kč za porci.
Veganství je primárně bráno jako zvláštní druh stravování. Veganem je pak člověk, který odmítá konzumovat veškeré produkty živočišného původu - to jest maso, vejce, med, mléko a veškerá živočišná aditiva. Veganství však není jen o stravě (respektive spíše nemělo by být - někteří jsou vegani jen kvůli zdravotnímu hledisku), jde rovněž o životní styl a filosofii. Je to takový životní styl, kdy se jedinec snaží co nejvíce minimalizovat způsobování utrpení jiným bytostem a Zemi jako takové. S přechodem na veganství je důležité změnit nejen stravu, ale v určitých ohledech i způsob uvažování. Ne-lidská zvířata nelze brát jako věci, které jsou na světě pro lidský užitek. Vegan by se proto měl vyvarovat nošení kůže, vlny a hedvábí, dále nechodit do cirkusů se zvířaty ani ZOO, být proti rybaření, lovu a pokusech na zvířatech, nepoužívat kosmetiku a čistící prostředky testovanou na zvířatech a obsahující živočišné složky a snažit se jednat ohleduplně k životnímu prostředí. Každý vegan je jiný, každý má k veganství jiné důvody. Veganství v komplexním smyslu zahrnuje spoustu aspektů a je na samotném jedinci, jak hluboce pojme veganství on.
Vitariánství je výživový směr založený na přijímání jen tepelně neupravených potravin. Nejčastěji pouze rostlinného původu, tedy zeleniny, ovoce, ořechů, semen, naklíčeného obilí a luštěnin. Vitariáni pojídají tzv. živé jídlo, to je jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Právě v tomto bodě se začínají ničit enzymy, které jsou důležitou součástí jídla vitariánů. Vitariáni totiž tvrdí, že enzymy tvoří život. Jakmile například upražíte mandli, už vám v zemi nevyklíčí, ale shnije. Vitariáni odmítají jíst tepelně upravované jídlo, jelikož ve střevech zahnívá.
Důvodů proč se člověk rozhodne jíst bezmasitou stravu je několik a často se prolínají nebo přechází v čase jedna v druhou. Samotné nejezení masa je tedy většinou až následek nějakého rozhodnutí.