Tradiční řecké pokrmy

  1. Gyros: tento pokrm, představující jakýsi řecký fast food, je známý již po celém světě. Jde o nejznámější a nejrozšířenější řecké jídlo. Gyros je na rožni grilované kořeněné vepřové nebo jehněčí maso (poslední dobou je možné se setkat i s masem kuřecím). Je nabodnuté na velké grilovací jehle, ze které se postupně odřezává. Maso se podává s hranolky, nebo v chlebu pita.

  2. Souvlaki: je obdobou českého ražniči, kdy se malé kousky masa někdy i společně se zeleninou napíchávají na menší jehlici. Maso se poté griluje a podává se opět nejčastěji s hranolky.

  3. Tzatziky: jde o osvěžující lehký salát z pokrájené okurky, která je smíchaná s jogurtem a kořením (česnekem, pepřem a pažitkou nebo čerstvým koprem). Nesmí chybět ani olivový olej a ocet.

  4. Musaka: další řecké jídlo, které se dostalo za hranice této balkánské země. Musaku tvoří vrstvy brambor, mletého jehněčího masa a pokrájeného lilku (případně cuket), které se zalijí bešamelem, případně žloutky a smetanou. Musaka se posype sýrem a vše se poté nechá zapéct v troubě. Nakonec se přidají rajčata a koření (nejčastěji skořice).

  5. Dolmades: vinné listy naložené v oleji se plní rýží s masem, nebo směsí zeleniny. Nesmí chybět také koření.

  6. Keftedes: jde o kuličky z kořeněného mletého masa, jakési karbanátky, které se smaží v oleji. Tento pokrm je známý i v Bulharsku, kde je nazýván kjufte, nebo v Turecku, kde jej znají pod názvem köfte.

  7. Pastitsio: těstoviny (nejčastěji makarony), které se v několika vrstvách zapékají s masovou směsí, rajčatovou či bešamelovou omáčkou, sýrem a kořením. Příprava tohoto pokrmu je v každém regionu odlišná, někde se připravuje také bez masa.

  8. Baklava: oblíbená sladkost, kdy se těsto prokládá oříšky a medem.

  9. Chalva: tato cukrovinka je známá nejen v Řecku, ale rozšířila se po celém Středomoří i dále na východ. Vyrábí se z krupice, másla či rostlinného tuku a sezamových semínek, sladí se medem nebo cukrem a obohacuje se rozinkami, oříšky, mandlemi a sušeným ovocem.

  10. Kataifi: oblíbený zákusek, který představují nudle či nitě vytvořené ze speciálního těsta zabalení do klubka nebo válečku. Tento moučník je naplněn oříšky, nejlépe pistáciemi a přelívá se velmi sladkým sirupem nebo medem.