Moje recepty

SEZNAM RECEPTŮ



BOLOŇSKÉ ŠPAGETY


ŠPAGETY POMODORO


RAJSKÁ POLÉVKA


DORT


RAFAELO ŘEZY





Dort

Ingredience

Na dort o průměru 25 cm je potřeba Krém: Nejprve vyšlehejte změklé máslo spolu s cukrem do pěny, postupně přidávejte žloutky. Bílky dávejte stranou, později je budete potřebovat na sníh. Po chvíli Vám vznikne hutný žloutkový krém. Nyní ve vodní lázni pomalu rozehřejte čokoládu na vaření a vmíchejte ji do směsi ze žloutků a másla. Dále přidejte mouku s kypřicím práškem a každou další ingredienci do těsta důkladně vmíchejte. Nakonec si tedy z bílků připravte pevný sníh a osmičkovým pohybem ho stěrkou vmíchejte do čokoládového základu. Teď už jen celé těsto vylijte do vymazané formy a jemně s ní bouchněte o prkénko, aby se uvolnil vzduch, který v těstě je. Ještě před vložením do trouby párkrát párátkem píchněte do středu korpusu, aby se při pečení tolik nenafoukl.
Pečte při 175°C asi 45 minut. Ke konci pečení korpus několikrát otestujte zapíchnutím špejle. Pokud je suchá, korpus je upečený a můžete ho z trouby vyndat. Upečený korpus překlopte na talíř dnem vzhůru, abyste nahoře neměli vyboulenout plochu, a nechte ho vychladnout.
Mezitím, než korpus vychladne, si připravte krém. Z půllitru mléka, dvou balení pudinku a cukru uvařte hustý pudink. Ten poté míchejte do vychladnutí, aby se na něm nevytvořil “škraloup”. Do vychladlého pudinku nakonec postupně přimíchávejte změklé máslo. Pokud má krém stále hrudky, usnadněte si práci mixérem, ten krém vyšlehá dohladka.
Když je korpus úplně vychladlý, opartně ho rozkrojte dlouhým nožem na tři pláty. Každý plát potřeme krémem.
Opět si rozehřejte čokoládu na vaření s kouskem másla (cca 30 g) a pár lžicemi vody. Tuto čokoládovou polevu opatrně rozetřete na vršku dortu.
Nakonec jen dort ozdobte nakoupenými čokoládkami dokud je ještě čokoládová poleva měkká.
Pak už jen nechte dort odpočinout na chladném místě.







doba přípravy3 hodiny





Zpět na hlavní stránku